Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Dbanie o zdrowie Robienie zakupów

Dalsze informacje o soli himalajskiej

Sól to składnik potrzebny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu należy ich używać w gastronomii?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są niezbędne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. żelazo, cynk czy selen, a jednocześnie nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]