Woda kotłowa – jak się ją uzdatnia?

Instalacje przemysłowe

Kotły i pozostałe tego rodzaju instalacje wymagają do bezproblemowego funkcjonowania miękkiej wody. Jednak w naszych rurach płynie zwykle woda o sporej twardości. Z tego powodu nie powinna być wykorzystywana w instalacjach grzewczych – istnieje bowiem wtedy prawdopodobieństwo, iż ich części zardzewieją albo problemem okaże się pojawiający się na nich osad. To z tego względu w kotłowniach stosuje się jedynie wodę kotłową. Ze względu na fakt, iż jest to bardzo istotne dla sprawnego funkcjonowania kotłów, należy powiedzieć parę zdań o tej cieczy. Jakimi technikami się ją otrzymuje? Jakie musi mieć parametry?

Parametry wody kotłowej

Woda kotłowa powinna być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest podawanie o dużej twardości. Poza tym ważny jest odczyn – pH musi mieć wartość maksymalnie 12. Wywiera to spory wpływ, jeżeli chodzi o rozpuszczenie żelaza. W wodzie kotłowej nie może znajdować się spora ilość dodatkowego tlenu, bo ten może skutkować korodowaniem części kotła. Woda kotłowa powinna być poza tym na bieżąco sprawdzana, by uniknąć zawartości osadu.

Jak produkuje się wodę kotłową?

W instalacjach ciepłowniczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiedzialne są obecnie niemal zawsze stacje odwróconej osmozy. Metoda ta polega na przepuszczeniu cieczy przez półprzepuszczalną membranę, przez co prawie wszystkie zanieczyszczenia zostają z niej usunięte. Odwrócona osmoza odbywa się bez przerwy, ze względu na co do instalacji wciąż trafia woda kotłowa o najlepszych parametrach, zaś wykorzystywanie tej techniki jest dość tanie.