Grill z rodziną to najpopularniejszy w naszym kraju sposób na letnie przyjęcie. To w szczególności świetna okazja do spotkania się z bliskimi, zjedzenia aromatycznych szaszłyków i innych smakołyków. Przyjrzymy się zatem, który grill ogrodowy dobrze sprawdza się do stworzenia przepysznych rarytasów.
Grille ogrodowe stałe i mobilne
Grille ogrodowe możemy podzielić na zabudowane i mobilne. Zwłaszcza ta druga kategoria cieszy się ogromną popularnością pośród polskich grillowiczów, gdyż wspaniale pasuje do niewielkich posesji. Wśród mobilnych grilli ogrodowych mamy modele zarówno elektryczne, węglowe, jak i gazowe. Najczęściej wyszukiwane w autoryzowanych punktach i w supermarketach są bez wątpienia ogrodowe grille żeliwne. Wyprodukowane z wysokiej jakości stali, posiadają wiele rodzajów rusztów – dostępne są zwykle w umiarkowanych cenach. Steki czy kiełbasę grilluje się na nich bardzo szybko, a czas pieczenia możemy doglądać za pomocą umieszczonego na pokrywie termometru. Zwolennicy grillowania uwielbiają grille na węgiel, gdyż nadają potrawom unikatowy smak, jednakże wymagają wprawy, aby przygotowane na nich warzywa i mięsa nie były nadmiernie nadpalone, a co za tym idzie, aby były zdrowsze.
Proste czyszczenie – ogrodowy grill na gaz
Coraz większą popularność zyskują też grille na butlę gazową, które są o wiele łatwiejsze w obsłudze. Do grilla tego typu nie ma potrzeby kupować węgla ani spędzać czasu na jego rozpalaniu. Wystarczy jedynie ułożyć szaszłyki na ruszcie i uruchomić gaz. Plusem sprzętu na gaz jest na pewno to, że sprawniej można go wyczyścić, gdyż podczas pieczenia dań nie wytwarza się popiół. Podobna cechę ma grill elektryczny, który do przygotowania aromatycznych szaszłyków wymaga wyłącznie włączenia go do źródła zasilania. Bez względu na to rodzaj urządzenia planujemy kupić, warto zamawiać go w autoryzowanym punkcie sprzedaży, w którym poza wysokiej jakości grillami, dostaniemy także kompleksowe doradztwo ze strony obsługi.