Jednym z najstabilniejszych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tej branży. Służą one zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych środków. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiorniki ze stali nierdzewnej są też świetnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne dla branży spożywczej
Zbiornik nierdzewny jest często wykorzystywany w różnych fabrykach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie powstaje osad, który sprzyja zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub zarazkami.