Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

Robienie zakupów Żywność

Szukasz ogórków kiszonych w worku? Odwiedź ten adres.

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce czy w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne.

Czym podkręcić walory smakowe ogórków kwaszonych

Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest dość proste. Stosuje się do tego beczułki z drewna albo duże kamienne garnki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później kładzie się je na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper oraz czosnek, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić też różnymi przyprawami, między innymi kawałkami chrzanu, liśćmi laurowymi albo pieprzem. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy dużo miejsca w kuchni, żeby samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę lub spiżarkę, w której może przetrzymywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy w kubełkach z rączką, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z kiszonymi ogórkami?

Od stuleci powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo razem z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH jelit i pozytywnie oddziaływają na ich florę, poprawiając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D oraz niemało składników odżywczych istotnych dla prawidłowego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk i fosfor. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu kiszonek. Lepiej go wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, bowiem w miarę kwaszenia mikroelementy przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]