Niezbędne przy produkcji wędlin – mieszanki przypraw

Robienie zakupów Żywność

Aromat wędlin zależy nie tylko od rodzaju mięsa, które było użyte do ich produkcji. Tak samo ważne okazują się bowiem mieszanki przypraw i różnego typu dodatki. W dużej mierze wpływają one na aromat takich produktów, poprawiają ich jakość, a niekiedy też przedłużają ich termin przydatności. Mimo że adresowane są głównie do masarni, kupić je mogą wszyscy chętni.

Mieszanki przypraw do wędlin

Mieszanki przypraw dla sektora mięsnego wytwarzane są zazwyczaj ze starannie wyselekcjonowanych składników – przypraw oraz ekstraktów ziołowych. Charakterystyczne dla nich okazuje się wysokie zgromadzenie aromatów, bo na kilogram mięsa musimy zastosować jedynie 5 gramów mieszanki. Produkty tego typu dostosowane są do poszczególnych rodzajów wędlin – jedne stosuje się się do wyrobu zwykłych szynek, pozostałych natomiast do kaszanki lub mielonki

Mieszanki przypraw oraz pozostałe składniki

Poza mieszankami mieszanek przypraw masarnie wykorzystują także inne dodatki do kiełbas. Nierzadko stosowane bywają między innymi kutrole, bo zmniejszają czas wędzenia oraz pomagają zachować barwę produktów. Oprócz tego, często zaobserwować możemy także użycie polimasów, które powiększają wagę wędliny i dobrze wiążą wilgoć. Dostępne są także mieszanki przypraw, które dzięki dodatkom specjalnym poprawiają również jakość wyprodukowanej z ich użyciem wędliny.