barszcz czerwony z koncentratu w butelce

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Robienie zakupów Żywność

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą jemy zazwyczaj w czasie Wigilii bądź ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych dań.

Barszcz czerwony to danie uniwersalne

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego nieco słodkawy, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, że świetnie współdziała on z innymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni preferują w nim jajo, kiełbasę oraz ziemniaki, inni zalewają nim uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, lecz również smaczna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak drożdżówki z mięsnym farszem lub chrupiącego krokieta z grzybami.

Należy zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, a także wiele żelaza, toteż rekomenduje się go osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie z kwaszonych buraków!

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Niektórzy lubią barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny, inni dosypują do niego łyżeczkę cukru, by uwydatnić naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek ma więcej kluczowych minerałów i witamin. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować osobiście, jednak proces fermentacji trwa co najmniej siedem dni. Jeżeli jednak nagle najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w sklepie albo online.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]